Warmtepomp kosten

Warmtepomp kostenEen warmtepomp is de aandrijving van de werking van je cv ketel. Een warmtepomp gebruikt geen gas om water te verwarmen, maar elektriciteit. Hoe werkt het? Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het hoeft daarvoor niet warm te zijn, er kan ook warmte uit de lucht of bodem gehaald worden als het koud is. Met een motor wordt deze warmte nog verder verwarmd tot een temperatuur die nodig is voor de instelling van je thermostaat. Hiervoor is dus geen gas meer nodig. Je gasrekening gaat naar bededen of verdwijnt zelfs (als je elektrisch kookt bijvoorbeeld), maar je elektriciteitsrekening gaat wel iets omhoog. In verhouding is dit nog altijd goedkoper dan je gasrekening. Omdat dit zo goed is voor het milieu door de afname van de CO2 uitstoot, is er veel subsidie te krijgen op het kopen van een warmtepomp. Ook heeft de overheid de belasting op elektriciteit verlaagd ter stimulering van minder gasgebruik. Er zijn ook hybride warmtepompen te krijgen. Deze werken met je huidige verwarmingsketel. In de HR-e ketel zit al een warmtepomp die ook elektriciteit genereert. Deze ketel werkt al niet meer op gas.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een warmtepomp

Hybride warmtepomp Prijs Subsidie
Zonder cv-ketel € 2.500 – € 4.500 € 1.000 – € 1.500
Met cv-ketel € 3.600 – € 5.500 € 1.000 – € 1.500
Volledige warmtepomp Prijs Subsidie
Lucht bron € 6.500 – € 14.500 € 2.150 – € 3.400
Bodem           bron € 12.000 – € 21.000 € 2.800 – € 4.000

De subsidie moet je nog van de prijs aftrekken.
Warmtepompen zijn er in diverse soorten gebaseerd op:

 1. 1 de bron van de warmte: lucht, bodem of water
 2. 2 volledig elektrisch of niet
 3. 3 solo of combi levering
 • Soorten bronnen zijn grondwater, oppervlaktewater, ventilatielucht, buitenlucht of bodem.
  Minder goed geïsoleerde huizen gebruiken vaak ventilatielucht, goed geïsoleerde huizen buitenlucht, nieuwbouw kan gebruik maken van de bodem. Grondwater is meestal alleen realiseerbaar bij grote projecten zoals een hele woonwijk, met name omdat daar een vergunning voor nodig is. Bij buitenlucht ventilatie heb je een warmtewisselaar nodig. Deze staat in de tuin of op het dak en ziet eruit als een airco. De warmtewisselaar trekt de warmte uit de lucht.
 • Solo of combi: voor je verwarming alleen gebruik je een standaard warmtepomp. Voor gebruikswater gebruik je een warmtepompboiler. Dit zijn beiden solo warmtepompen. Een combiwarmtepomp doet beiden, het verwarmt water voor je cv en voor je gebruikswater (badkamer en keuken)
  Met een hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 300 euro per jaar op je energierekening bij een gasverbruik van 1400 m3 per jaar. Bij deze besparing is het energiegebruik van 2.900 kWh al meegerekend.
 • Bij een hybride warmtepomp verwarmt je ketel alleen op gas bij piekmomenten. Voor overig gebruik wordt de warmtepomp gebruikt. De hybride warmtepomp werkt op buitenlucht of ventilatielucht. Een volledig elektrische werkt altijd op elektriciteit en nooit op gas en is zo ingesteld dat piekmomenten goed ondervangen kunnen worden.
  In een bestaande woning is het vaak alleen mogelijk een hybride warmtepomp te plaatsen die samenwerkt met je (minimaal HR 107) ketel. Deze hybride warmtepompen hebben maar één uitgang naar buiten nodig waar de twee kanalen inzitten. De plaatsing van de warmtewisselaar komt op maximaal 10 meter van de warmtepomp te staan. Dit kan op het dak of op de gevel, waarbij vaak geldt dat het niet zichtbaar mag zijn vanaf de straat (straat/stads aangezicht). Bouwkundige aanpassingen zijn nauwelijks nodig, zodat het plaatsten van een hybride warmtepomp heel goed haalbaar is.

De prijsopbouw van de installatie van je warmtepomp

De kosten voor het installeren van een volledige warmtepomp liggen tussen de €2100 en €2500. Daarbij zit er verschil tussen een bodem- of luchtpomp. Alle opgegeven prijzen zijn een gemiddelde waarbij er niet uitgegaan is van extra werkzaamheden zoals grondwerk of buisverleggingen.

Soort pomp Prijs arbeidsloon installatie
Lucht €10.500 €2300
Bodem €16.500 €2300

 

De verhouding komt hierdoor op materiaalkosten 82%, arbeidsloon 18% voor de luchtpomp en voor de bodempomp materiaalkosten 87% en arbeidsloon 13%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je verwarmingsketel

 • Keuze 1: de kubieke inhoud van je woning
  Hoe groter de woning, des te meer capaciteit heeft de pomp nodig.
 • Keuze 2: solo of combi
  Wil je alleen verwarming of ook je gebruikswater door de warmtepomp laten verwarmen.
 • Keuze 3: de mate van isolatie van je woning
  Hoe hoger de isolatie, des te lager de benodigde capaciteit.
 • Keuze 4: alleen een warmtepomp of meer
  Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen instaleren voor de opwekking van je energie, dan komt daar natuurlijk een meerprijs bij.
 • Keuze 5: het meerwerk
  Grondwerkzaamheden, het verleggen van buizen of het verleggen van je verwarmingsinstallatie zijn allemaal afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest. Hoe meer extra werk, des te duurder het totaalplaatje.
 • Keuze 6: bij een (grond)water warmtepomp is een vergunning nodig. Informeer je hierover goed.
 • Keuze 7: de ligging van je huis
  Een tussenwoning vereist een andere capaciteit dan een vrijstaande woning.

Lees ook: kosten warmtepomp.

Bespaartips

• Doordat het de overheid er veel aangelegen is de CO2 uitstoot naar beneden te krijgen, zijn er behoorlijk wat subsidies aan te vragen. Kijk hier goed naar.
• Een gezamenlijk project met de buurt scheelt enorm veel werk (denk aan grondwerk en het verleggen of installeren van grondbuizen) en dus veel in de kosten.
• Trek je in een nog te bouwen nieuwbouwwoning? Je kunt nu een warmtepomp naar keuze installeren zonder dat er dingen moeten worden verlegd zoals in een bestaande woning. Dit maakt je keuzemogelijkheid groter, maar bespaart vooral op je installatiekosten.
• Je kunt, als je ketel al iets ouder is, bij de volgende aanschaf van een ketel overgaan op een HR-e ketel. Deze ketel werkt niet meer op gas, alleen op een warmtepomp. Daarbij genereert deze ketel ook nog energie die in de woning gebruikt kan worden. Deze ketel is duurder, maar levert veel op.

Offertes

Vraag altijd verschillende offertes aan, het loont absoluut. Deze website biedt offertes aan van verschillende bedrijven. Dit scheelt je veel tijd en je krijgt snel resultaat.