Solo ketel kosten

Solo ketel kostenEen solo ketel is een ketel die alleen zorgt voor verwarming van de ruimten, niet van verwarming van je gebruikswater. Voor verwarming van je gebruikswater kun je zorgen voor een boiler. Als je een huis met verdieping hebt en de badkamer is op de eerste verdieping, dan hang je de boiler op het laagste punt in de keuken. Je kunt er ook voor kiezen om twee boilers te installeren. Een solo ketel kun je kopen als HR (Hoog Rendement) ketel en als UHR (Ultra Hoog Rendement) ketel. Een HR ketel geeft een rendement van 100% tot 107%, een UHR ketel geeft een rendement van 140% tot 147%. Een solo ketel bestaat in de vorm van een gesloten systeem, waardoor je je afvoer moet kunnen aansluiten op het riool en in de vorm van een open systeem, dus zonder condens. Hiervoor kies je als je geen aansluiting op het riool kunt maken. De HR ketel is een open systeem (condens), de UHR Ketel heeft een gesloten systeem.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een solo ketel

Solo Prijs
HR €1000 – €2500
UHR €1500 – €2600
Installatie kosten €700
 1. Hoog rendement gas ketel (HR ketel)
  De HR ketel geeft een rendement van 100% tot 107%. Nadat het water is verwarmd door gas en naar je leidingen is gestuurd om je radiatoren of convectoren te verwarmen, komt het weer afgekoelde water als de thermostaat naar beneden gaat, weer terug naar je HR ketel. Dit afgekoelde water wordt nu verwarmd door de warme rookgassen die vrij zijn gekomen tijdens de eerste opwarming. Deze opwarming wordt naar een basistemperatuur gebracht en vastgehouden. Bij een hernieuwde warmte aanvraag, hoeft het water dat al een basis temperatuur heeft, nog maar kort door het gas te worden opgewarmd naar de gevraagde temperatuur. Doordat het water niet alleen door gas hoeft te worden opgewarmd, maar ook wordt opgewarmd door hergebruik van dat gasafval, spreek je van een hoger rendement. Ook levert het energie besparing op, je gebruikt minder gas omdat er minder lang water hoeft te worden verwarmd. Bij het gebruik van gas wordt een deel van het gas gecondenseerd. Deze condens wordt opgevangen en afgevoerd via het riool. Je kunt een HR ketel dus alleen gebruiken als er een afvoer naar het riool beschikbaar is.
 2. Ultra Hoog rendement gas ketel (UHR ketel)
  De Ultra Hoog rendement ketel geeft een rendement van 140% tot 147%. De UHR ketel werkt op een warmtepomp. De ketel verwarmt water door gebruik te maken van temperatuur verschillen in de lucht op de bodem, buitenlucht of de ventilatielucht met een warmtepomp. Doordat er bij de UHR ketel geen condensvorming plaats vindt is er geen aansluiting op het riool nodig. Het gebruik van een UHR ketel zorg voor een EPC reductie van 0,2. Een EPC reductie is een Energie Prestatie Coëfficiënt, een theoretisch berekend energie verbruik van een woning. Het energie verbruik neemt dus met 0,2 af, waardoor je hoger stijgt op het energie label dat bij je huis hoort. Dit vermeerdert de waarde van je woning.
 3. Een gesloten systeem wil zeggen dat de lucht voor de gasverbranding van buiten wordt gehaald en naar buiten wordt afgevoerd. Het warme gas gaat omhoog, koelt af en komt terug als condens langs de wanden van de buis.. Het condens wordt afgevoerd naar het riool. Een open systeem werkt niet met luchttoevoer van buitenaf, maar van binnen de ruimte waarin de ketel staat. Dit door bodemlucht, buitenlucht of ventilatielucht aan te zuigen naar de warmtepomp. De warmtepomp verwarmt het water door het temperatuurverschil tussen koude en warme lucht. Doordat de onderkant van de ketel open is, noem je dit een open systeem. Het open systeem heeft geen condensvorming en heeft daardoor geen aansluiting op het riool nodig. Je kunt deze ketel niet plaatsen in goed geisoleerde woningen. Er is niet genoeg ventilatie en er blijft niet genoeg zuurstofrijke lucht over in de woning voor de mensen die er leven.

In alle gevallen telt dat je nooit je ketel zelf mag installeren. Je werkt met gas en het risico op het vrijkomen van gas bij verkeerde installatie is te hoog. Voor je fabrieksgarantie, maar ook voor je eigen veiligheid, moet je de ketel laten installeren door een erkend installateur bedrijf. Doe je dit niet, dan verlies je je fabrieksgarantie.

De prijsopbouw van de installatie van je solo ketel

 • – De gemiddelde prijs van een HR solo ketel is €1500.
 • – De gemiddelde installatie prijs is €700. De verhouding is materiaalkosten 68% tegen arbeidsloon 32%.
 • – De gemiddelde prijs van een UHR solo ketel is €2000. De gemiddelde installatie prijs is €700.
 • – De verhouding is materiaalkosten 74% tegen arbeidsloon 26%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je solo ketel

 • Keuze 1: de afvoer
  Een HR solo ketel kun je alleen installeren op als er een rioolafvoer beschikbaar is. Kan dat niet, dan kom je altijd uit op een UHR solo ketel. De meeste woningen hebben wel toegang tot rioolafvoer, maar kijk het even na.
 • Keuze 2: de capaciteit
  Heb je een groot grote woning waar veel kleine ruimten of minder veel, maar wel grotere ruimten moeten worden verwarmd, dan is een UHR solo ketel geschikter. Hoe intensiever het gebruik, des te hoger de capaciteit, maar daardoor ook des te hoger de prijs van de solo ketel.

Interessante Bespaartips

Probeer met meerdere mensen een solo ketel te bestellen. Dit hoeven niet eens mensen uit je straat te zijn, je kunt ook een zoekertje plaatsen in de krant. Het is vaak voordeliger om meerder ketels in te kopen voor een bedrijf. Deze korting kan naar jullie worden doorgerekend. Kijk ook naar modellen die net vernieuwd zijn. Deze modellen nemen ruimte in bij door de opslag waardoor men ze sneller kwijt wil en tegen een gereduceerd tarief aanbieden.

Vergelijk Offertes

Op deze vergelijkingswebsite is nog behoorlijk wat scherpe aanbiedingen te halen. Maak hier dus gebruik van. Ieder installatie bedrijf weet dat je meerdere aanbiedingen onder ogen krijgt en zal daarom een zo compleet- en goedkoop mogelijk bod uitbrengen.