Verwarmingsketel kosten

Verwarmingsketel kostenEen verwarmingsketel is een ander woord voor CV ketel, de Centrale Verwarmingsketel. Het is dus de ketel die het water verwarmt dat in je radiatoren of convectoren terecht komt en zo je ruimte op temperatuur brengt. De verwarmingsketel doet dit, doordat de thermostaat doorgeeft dat het kouder is dan de voorkeurs temperatuur op de thermostaat. De verwarmingsketel slaat daardoor aan, verwarmt water en stuurt dit water naar je radiator of convector. Er worden tegenwoordig nog 3 soorten verwarmingsketels gemaakt, de HR ketel, de UHR ketel en de HR-e ketel. De VR ketel mag niet meer worden gemaakt wegens het niet voldoen aan de huidige milieu eisen. De nog bestaande voorraad mag nog wel worden opgemaakt. Een verwarmingsketel is een geïsoleerd vat waar op temperatuur gehouden water wordt opgeslagen. Het water wordt op temperatuur gebracht door gas. Een geiser is geen verwarmingsketel. Het water wordt weliswaar ook op temperatuur gebracht met gas, maar alleen als dit direct nodig is bij gebruik. Er wordt geen warm water in opgeslagen.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een Verwarmingsketel

Omdat een verwarmingsketel een woord is dat relatief nog weinig wordt gebruikt, zul je op de verschillende websites alleen nog prijsopgaves tegen komen van cv ketels. Dit is dus hetzelfde, een verwarmingsketel is een cv ketel. Cv ketels zijn onder te verdelen in 3 groepen, de HR (Hoog Rendement) ketel, de UHR (Ultra Hoog rendement ketel) en de HR-e ketel (Hoog Rendement Elektriciteit ketel). De kosten van een verwarmingsketel lopen nogal uiteen, afhankelijk van het rendement. Onderstaand tref je een overzicht aan.

Soort ketel rendement   prijs
HR ketel Rendement 100% -107% rioolaansluiting Solo € 1000 – € 2500
Combi € 1800 – € 3000
UHR ketel Rendement 140% – 147% met warmtepomp, geen rioolaansluiting Solo € 1500 – € 26000
Combi € 1800 – € 3000
HRe ketel Rendement +++100%            bij >1.600 m³ gas werkt op generator wekt energie op € 8000 – € 12.000

Verschillende soorten HR ketels

 1. 1 Hoog rendement ketel (HR ketel), de meest verkochte ketel. Er wordt 100% tot 107% rendement uit gehaald. Het nadeel is dat deze moet worden aangesloten op het riool, omdat het condenswater afgevoerd moet worden. Hij kan dus niet op alle plekken in huis geplaatst worden of niet in alle huizen.
 2. Ultra Hoog rendement ketel (UHR ketel), met deze ketel haal je 140% tot 147% rendement. Hij heeft geen rioolaansluiting nodig en kan daarom overal geplaatst worden.
 3. Hoog Rendement Elektriciteit ketel (HR-e ketel). Dit is een ketel die behalve water verwarmt, ook zelf energie opwekt. Dit is echter alleen rendabel als je meer dan 1.600 m³ gas per jaar verbruikt.
 4. Bij het kiezen van een ketel moet je ook nog rekening houden met een open- of gesloten systeem. Bij een open systeem haalt de verwarmingsketel lucht aanvoer (voor de verbranding van gas) uit de lucht van de plek waar hij staat. Is je woning heel erg goed geïsoleerd, dan is dit geen optie, omdat er geen verse luchtaanvoer is. Je moet dan kiezen voor een gesloten systeem. Hierbij wordt de lucht buiten je woning gehaald en via een apart kanaal binnen de afvoerpijp naar binnen gezogen.
 5. Als laatste let je er op of je een solo- of een combi ketel wil. Een combi ketel verwarmt ook het gebruikswater voor je badkamer en keuken, een solo ketel verwarmt alleen je verwarmingswater.

Zorg ervoor dat je bij een verwarmingsketel tot 5 jaar om de 2 jaar een onderhoudsbeurt toe laat passen. Na 5 jaar moet het ieder jaar. Doe je dit niet, dan vervalt je recht op garantie. Je kunt besluiten een service- of onderhoudscontract aan te gaan, waardoor deze beurten automatisch plaatsvinden, afhankelijk van het soort contract dat je kiest.

De prijsopbouw van de installatie van je verwarmingsketel

Je verwarmingsketel laat je te allen tijde installeren door een erkend installateur. Dit voor je (fabrieks) garantie. Omdat je verwarmingsketel wordt aangesloten op gas, mag je dit niet zelf doen. Bij de installatie van je verwarmingsketel kun je dus niet bezuinigen op de installatie. Wel zijn er korting afspraken mogelijk als je de ketel bij een installateur koopt.
De prijsopbouw van de installatie van je verwarmingsketel bestaat dus uit de ketel en het installeren. Voor een gemiddelde woning met een gemiddelde ketel liggen de kosten van installatie op €700 en de kosten van een ketel op €2000. Dit leidt tot een verhouding materiaalkosten van 54% en arbeidsloon van 46%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je verwarmingsketel

 • Keuze 1: het eventuele meerwerk
  Bij ieder leeftijd van een woning hoort ander leidingwerk. Heeft je woning op iedere verdieping van het huis een hoofdaanvoer-leiding (22mm) en aftakkingen (15mm) naar de te verwarmen ruimten? Dan is er niets aan de hand. Moet dit allemaal of deels nog aangelegd worden, dan kies je als snel voor een goedkopere ketel.
 • Keuze 2: aansluiting op het riool
  Een HR verwarmingsketel heeft aansluiting op het riool nodig. Is dat er niet, dan moet je kiezen voor een UHR verwarmingsketel.
 • Keuze 3: subsidies of aanbiedingen
  Je keuze kan ook bepaald worden door het vinden van een aanbieding of subsidie. Een duurdere ketel die je voorkeur heeft wordt zo haalbaarder.
 • Keuze 4: de capaciteit die nodig is
  De grootte, de isolatie en ook het aantal ruimten binnen de woning zijn allemaal van belang.

Bespaartips

Ieder item dat wordt verkocht buiten het seizoen waarvoor het geschikt is, is goedkoper in aanschaf dan in dat geschikte seizoen. Koop daarom in de zomer als je kunt wachten.
Probeer all-in deals te vinden waarbij installatie van je verwarmingsketel inbegrepen zit en wellicht ook je service- of onderhoudscontract.
Een lease verwarmingsketel kan ook een goed alternatief zijn voor je budget. Let hierbij op de voorwaarden, het eindbedrag dat je betaalt voor je verwarmingsketel kan behoorlijk verschillend zijn.

Offertes

Offertes aanvragen is slim en moet je ook zeker doen. Doordat installateurs die zijn aangesloten bij deze vergelijkingssite weten dat er meerdere aanbiedingen naar je toekomen, zullen de prijzen scherper zijn dan wanneer je per installateur een prijsopgaaf doet.